Naam vereniging: Voetbalvereniging Schoonhoven
Beoefende sport: Voetbal, (Atletiek)
Plaats: Schoonhoven
Jaar van oprichting: 1902

Geschiedenis

Onder leiding van luitenant J. Oostrijck van de in Schoonhoven gelegerde Instructie Compagnie richtten 18 jongeren in 1902 de voetbalvereniging 'Olivier van Noort' op. De vereniging maakt dan deel uit van de Vereniging van de Volksweerbaarheid. De naam was een verwijzing naar de Utrechtse ontdekkingsreiziger die in 1598-1601 als eerste Nederlander de wereld omzeilde; van 1620 tot 1626 was Van Noort garnizoenscommandant in Schoonhoven, waar hij ook begraven is. Men speelde destijds met rood shirt en zwarte broek, de kleuren van Schoonhoven.

In 1903 werd de Goudse Voetbalbond (GVB) opgericht, en de vereniging in Schoonhoven werd daarvan lid. Voor deze gelegenheid veranderde men de naam van de vereniging naar 'Voorwaarts'. De kleuren van de vereniging veranderen in deze periode naar blauw-wit. Over de redenen hiervoor gaan twee verhalen. Het ene wil dat de nieuwe locatie van de vereniging onder de gemeente Bergambacht viel, en dat de kleuren aan deze plaats zijn ontleed. Het andere wil dat de kleuren als gevolg van een ruzie met het gemeentebestuur in Schoonhoven zijn gewijzigd.

Al snel volgde er succes; meerdere keren werd het elftal uit Schoonhoven kampioen, maar de Nederlandsche Voetbalbond, de voorloper van de KNVB, weigerde Schoonhoven te laten promoveren omdat de stad niet voldoende bereikbaar zou zijn geweest - er was namelijk geen spoorlijn die de stad met Gouda verbond. Na de aanleg van een spoorverbinding in 1919 werd Voorwaarts in 1920 opnieuw kampioen, en toen ging de NVB wel akkoord met een promotie. Opnieuw werd besloten van naam te veranderen, dit keer naar het huidige 'VV Schoonhoven' (de volledige naam luidde: Voetbal- en Atletiekvereniging Schoonhoven).

Tot 1930 speelde de vereniging in de derde klasse van de NVB, een periode waarin spelers van de vereniging in de hele regio bekend werden. Na een degradatie in 1932 duurde het een paar jaar voor het tij kon worden gekeerd; het destijds populaire straatvoetbal in de Havenstraat, Spoorstraat en bij de Kloosterwal speelde in deze opleving geen kleine rol. In deze periode werd er wel een nieuwe locatie gevonden aan de Nieuwe Singel. Het veld dat tegenwoordig als het derde veld bekendstaat was destijds het enige veld waarover de vereniging kon beschikken. Kleedkamers waren er niet; men maakte voor het omkleden gebruik van de oude kegelbaan naast de stadsherberg.

In 1940 had men opnieuw een sterk elftal samen weten te stellen, maar de Duitse bezetting van Nederland maakte een normale competitie onmogelijk. In de jaren na 1946 werd Schoonhoven tweemaal kampioen, maar het duurde tot 1951 voordat het promoveert naar de derde klasse. In 1958 werd de vereniging op initiatief van de 18-jarigen Jan van der Vlist en Hans Verhaar uitgebreid met een zaterdag-afdeling. Het zaterdag-elftal speelde al snel in de eerste klasse van de GVB en deed qua prestaties niet onder van de zondag-elftallen. In 1978 volgde een dameselftal, dat op de eerste familiedag van de vereniging op 10 juni haar debuut maakte in een wedstrijd tegen het al enige jaren bestaande dameselftal uit Ammerstol. De wedstrijd eindigde in 0-0. In 1984 promoveerde het dameselftal na een spannende thuiswedstrijd tegen Bergambacht (0-1, 1-1, 2-1) naar de eerste klasse GVB. In de jaren 1990 werd besloten dat de zaterdag-elftallen zich zouden blijven richten op de competitie, en dat de zondag-elftallen voortaan voornamelijk voor recreatief spelen zouden zijn. Inmiddels bestaat de vereniging 110 jaar, en is met zo'n 700 leden nog altijd een vaste waarde binnen Schoonhoven.

Deze samenvatting is gebaseerd op informatie uit de film '100 Jaar VV Schoonhoven, 1902-2002', de uitgave '90 Jaar Voetbalvereniging Schoonhoven, 'Het leven in Schoonhoven: Sport' onder redactie van Madelon Dijkstra e.a., en een tweetal gesprekken met secretaris Teus Verhoef, zelf al 65 jaar lid van de vereniging.

Sportieve Hoogtepunten

 • 1920: Kampioen eerste klasse GVB, promotie.
 • 1937: Kampioen vierde klasse.
 • 1943: Kampioen vierde klasse.
 • 1949: Kampioen vierde klasse.
 • 1951: Kampioen vierde klasse, promotie.
 • 1958: Kampioen vierde klasse.
 • 1959: Kampioen tweede klasse GVB (zaterdagelftal).
 • 1959: Kampioen vierde klasse, promotie.
 • 1962: Kampioen eerste klasse GVB (zaterdagelftal), promotie.
 • 1967: Kampioen eerste klasse GVB (zaterdagelftal), promotie.
 • 1976: Kampioen vierde klasse (zaterdagelftal), promotie.
 • 1992: Kampioen eerste klasse GVB (zaterdagelftal), promotie.

Bekende (Ex-)Leden

 • Huib van Putten (Schoonhoven, 1924). Op zevenjarige leeftijd speelde Van Putten zijn eerste wedstrijd voor VV Schoonhoven. Al snel bleek Van Putten een talentvol speler, en toen de mobilisatie van het het Nederlandse leger gaten sloeg in de opstelling werd Van Putten, toen pas 14 jaar oud, opgesteld in het eerste elftal. Het duurde niet lang voordat Van Putten uitgroeide tot een lokale bekendheid. Regelmatig speelde hij voor andere verenigingen belangrijke wedstrijden, en ook grote professionele verenigingen toonden interesse in zijn spel. Van Putten bleef liever in Schoonhoven, waar hij tot zijn 40e in het eerste elftal speelde, gevolgd door nog eens zeven jaar in het veteranen elftal. In de meer dan 500 wedstrijden die Van Putten speelde kreeg hij nooit een waarschuwing of straf van de scheidsrechter, iets waar hij tijdens het 100 jarig jubileum in 2002 trots op terugkeek. "Dat had ik niet nodig, omdat ik kon voetballen", zei Van Putten. "Als je knap kan voetballen, dan heb je zoiets niet nodig”. Samen met dhr. Post, die de looptraining voor zijn rekening nam, verzorgde Van Putten enige tijd de training van het eerste elftal. De VV Schoonhoven benoemde Van Putten tijdens datzelfde jubileum tot Speler van de Eeuw.
 • Jan-Arie van der Heijden (Leiden,1988). Van der Heijden is als voetballer actief geweest bij AFC Ajax (2007-2009), Willem II (2009-2011) en speelt sinds 2011 bij SBV Vitesse. In 2005 speelde Van der Heijden namens Nederland op het WK 'onder 17', waar Nederland op de 3e plaats eindigde. In 2011 won Van der Heijden de 'Sportman van het Jaar' prijs op het Sportgala Schoonhoven - opmerkelijk was dat ook zijn jongere broer Willem-Paul, voetballend bij V.V. Schoonhoven, genomineerd was.
 • Gerard Broers, Bert Heikamp, Martin van de Horst, Kees Koudstaal en Marcel Kruiper behoorden tot de genomineerden voor de titel Voetballer van de Eeuw.

Externe Links